Header image
   

GERARD VENNEGOOR (1953): Executive Coach

 

Gerard Vennegoor  

 

nieuwsgierig naar mensen, aandacht voor essentie, voor de vragen en de dilemma's die de kern raken, onbevangen luisteren, doorhebben wat ik zie en dat mooi terug zeggen, mensen ont-wikkelen, op verhaal laten komen en in hun kracht terugzetten

Mijn universitaire studiekeuze pedagogiek was na mijn gymnasium B ogenschijnlijk niet zo voor de hand liggend. Maar mensen boeiden me naast filosofie meer dan techniek. Zeker ook wilde ik mezelf en mijn omgeving beter snappen. Het voetballen als student tegen de Pompekliniek (tbs-inrichting) in Nijmegen heeft mij in contact gebracht met geschriften van psychiater J.R.M. Maas: “En toch worden er nog iedere dag kinderen geboren die niet in het keurs zitten en onbezorgd kunnen genieten van de kracht en hartstocht die ze in zich hebben. Het is en kan niet onvermijdelijk zijn dat zij gevangen worden in niet te doorbreken ketens” (uit: Stenen hebben pijn, 1975). Daarin zit voor mij de kern van wat mij zo dierbaar is en mij in mijn werk zo drijft: “alegria”, innerlijke blijmoedigheid en levenslust. Ik houd van wat ik doe en van de mensen die ik ontmoet. Met Willem Wilmink zeg ik, dat we toch zouden kunnen proberen van ons leven een mooi verhaal te maken.

Ik was geraakt toen iemand schreef: “Gerard = altijd zien zonder te oordelen………….. en zo de gave van het woord de dingen te zeggen die moeten. Maar ook weten te zwijgen. Samen stil zijn!”. Het afscheidscollege van prof. Jan Buiter “Weg met de wetenschap; leve de verbaasde kabouter” (1989) was één van die lessen, die me geholpen hebben dichtbij en onbevangen te luisteren naar levensverhalen en te kijken naar de persoon en zijn/haar rode draad. Die rode draad scherper krijgen en vóór je laten werken, het in-gewikkeld zijn weer ont-wikkelen, dat zie ik als mijn professionele bijdrage.

In 1978 startte ik als afgestudeerd gedragswetenschapper bij de gemeente Enschede in de functie van beleidsplanner, was vervolgens werkzaam als managementtrainer bij GITP en werk vanaf 1990 vanuit mijn eigen trainings- en coachingspraktijk Vennegoor Consult. Ik organiseerde met name Leer-Werk-Trajecten (action learning) binnen grote bedrijven. In de beginjaren heb ik samengewerkt met Routs Laeven & Partners (RL&P) voor commerciële opleidingen, met Frits Philips & Partners (FPNP) voor onderhandelings-trainingen en met de Business School Nederland (BSN) voor het vak HRM. In de loop der jaren heb ik voor talrijke gerenommeerde bedrijven en instellingen gewerkt. Mensen uit deze bedrijven (b.v. AkzoNobel, Delta, NS, Rabobank, Stork) mogen we nog vaak als onze gasten verwelkomen.

Hobby’s zijn o.a.: rommelen rondom het huis, op de grasmaaier zitten, koken, sculpturen maken, fiets- en cabriotochten, lezen, enkele euro’s besteden op rommelmarkten en me dan heel rijk voelen.