Header image
   

TESTIMONIUMS

 

Al toen ik in de auto zat, op weg vanuit Nederland naar Pierrefitte, voelde ik een rust over me heen komen. De rust zou de hele week blijven, want je neemt in Frankrijk ook letterlijk afstand van je vaste patronen. De weidse omgeving creëert vanzelf ruimte in je hoofd en dankzij de warmte en gastvrijheid van Gerard en Marja voelde ik me direct thuis in La Vieille Abbaye de Pierrefitte, waar genieten hoog in het vaandel staat. Met een aantal vraagstukken, die zich het best laten samenvatten als ‘weer in mijn kracht komen’  en ‘bij mijn gevoel komen’, was ik op pad gegaan. Gerard had me beloofd dat mijn verwachtingen overtroffen zouden worden, dus vol vertrouwen zijn we aan de slag gegaan. 
Al wandelend, of bij de kachel als het weer er om vraagt, laat Gerard je gedurende de week aan de hand van een aantal vragen je levensverhaal vertellen, je drijfveren achterhalen en je passie aanwakkeren. Het was verbluffend hoe iedere dag me nieuwe inzichten gaf. Gerard verstaat de kunst om tot de kern door te dringen en zaken bloot te leggen waarvan je jezelf niet eens bewust bent. Zo ben ik er achter gekomen dat ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen in mijn jeugd, een grote impact hebben op mijn dagelijks handelen. Wat een openbaring! Iedere dag vielen de puzzelstukjes steeds meer in elkaar, fantastisch om dat zo, stap voor stap, te ervaren. Bij het verlaten van Pierrefitte zat ik weer vol inspiratie, energie en zelfvertrouwen. Ik merk dat ik meer rust heb gekregen en dat wat er ook gebeurt, ik op mezelf en mijn gevoel kan vertrouwen. Pierrefitte heeft echt iets veranderd in mijn leven. Het is dan ook het mooiste cadeau dat ik mezelf in deze fase van mijn leven had kunnen geven.
A.S. (1972), Directeur
 

Even tot jezelf komen ….
Ik kende Gerard al wat langer en had de opmerkelijke veranderingen gezien van collega’s die Pierrefitte bezochten. Door omstandigheden was ik in de gelegenheid de uitnodiging van Gerard om eens langs te komen met beide handen aan te pakken. De reis naar Pierrefitte zorgt er al voor dat je los komt van de dagelijkse werkelijkheid. Mijn bezoek viel in de winterperiode en toen ik aankwam lag la vieille abbaye de Pierrefitte bedekt onder een wit laagje sneeuw. Die weersomstandigheden hebben de hele week aangehouden en er voor gezorgd dat onze wandeltochten een extra dimensie kregen. Maar ook dat de warmte, de zorg en de geborgenheid van Gerard en Marja buitengewoon goed tot hun recht kwamen.
Ieder mens heeft plekjes in zichzelf waar je dingen wegstopt waar je het liever niet meer over wil hebben. Toch kunnen dat soort feitjes, gebeurtenissen, emoties de sleutel zijn voor het oplossen van belemmeringen waar je in feite je hele leven al, bewust of onbewust mee rond loopt. Gerard is als geen ander in staat deze belemmeringen op tafel te krijgen, bespreekbaar te maken en je te helpen er mee te leren omgaan. Daarbij op een bijzondere manier gebruik makend van de metaforen die deze inspirerende omgeving in overvloed biedt, het glas wijn bij de open haard, het uit volle borst zingen in een lege kerk, de vernuftige constructie van een dak, het bezoek aan de wijnkelder van een boer uit de omgeving of het onder begeleiding van Marja voltooien van een kunstwerk. Een week op Pierrefitte heeft mij geholpen dichter bij mezelf te komen en mijzelf op een effectievere wijze te kunnen ‘aarden’ en er gewoon ‘te zijn’.
Ruud van Steen (1962), Rabobank
 

Mijn motto is Als je "De weg" zoekt is "de weg" weg, als je "De weg" gaat komt ie vanzelf achter je aan! En toch zijn er in je leven van die belangrijke momenten dat het nodig is om jezelf te herijken! Van die ingrijpende momenten of noodzakelijke groei momenten. Zeker ook als je leiderschap met betekenis voor anderen blijvend wilt kunnen invullen. Maar vooral toch om je eigen levensgeluk te onderhouden en te intensiveren. Om dit voor mijzelf te optimaliseren, scherper en dieper inzicht te krijgen in wat ik belangrijk vind zijn er belangrijke sleutelwoorden om in te vullen. Voor mij zijn dat "Vertrouwen", "Energie", "Inspiratie" en "Inzicht".
Bij Gerard en Marja heb ik deze kernbegrippen in een meer dan goed evenwicht met elkaar ervaren. Ver genoeg weg van de dagelijkse hectiek was er bij hen een belangrijk thuis gevoel wat de openheid naar elkaar maximaal heeft beïnvloed. Met scherpte en diepte hebben we als groep met elkaar en individueel met Gerard gesproken over wat ons bezighield. We hebben zeker óók veel plezier gehad, wat e.e.a. goed relativeerde en liet stromen. Zéér verrijkend om met deze aanpak weer eens met focus in "de spiegel" van jezelf te kijken en de vaak bekende ijkpunten binnen je eigen ik te herkennen en op te poetsen. Met een krachtig gevoel, opgefrist en zin om "De weg" te vervolgen reed ik weer naar huis. De retraite bij dit prachtig gelegen leiderschapsinstituut, waar de natuur en omgeving bondgenoot zijn, was voor mij een fantastische en leerzame ervaring.
Marja en Gerard bedankt!
Willem-Peter Kriek, voormalig directievoorzitter Rabobank Breda
 

Ik heb een week bij Gerard mogen doorbrengen en ik heb het als overweldigend ervaren. De beleving was intens, betrokken, veel eisend, plezierig, zwaar en voor mij van grote betekenis. Door de intensiteit van het programma, binnen de context van het huis waar je met Gerard en Marja woont en leeft, wordt alles ongedwongen maar gaat het zelfonderzoek tot op het bot. Steeds is de begeleiding van Gerard gericht op het eigen inzicht en zijn betekenis en Gerard gaat altijd uit van het positieve, maar ontsnappen is onmogelijk. Bij terugkeer thuis heb ik veel mensen verteld dat daar in Frankrijk mijn ziel een week in de Biotex heeft gestaan. Die week heeft mij veel duidelijkheid verschaft en daardoor bij mij voor een nieuwe vertrekbasis gezorgd. Nogmaals dank daarvoor.
Martin van Schijndel, voormalig algemeen directeur van een drietal lokale Rabobanken. Intussen gevestigd als interim-manager op directieniveau gespecialiseerd in transformatie en turn around.
 

Pierrefitte, van toeschouwer naar speler………….
In het programma leiderschapsontwikkeling in Pierrefitte (F) bij Gerard Vennegoor heb ik veel geleerd over mijzelf, hoe ik in mijn kracht kan blijven, dromen kan delen en waar maken. Bewust (en onbewust) ben ik in de periode daarna mijn persoonlijke confrontatie aangegaan. Daarnaast ben ik mijzelf meer gaan laten zien en heb ik vaker mij uitgesproken naar anderen. Dit heeft mij veel gebracht en energie opgeleverd. De tegenslagen die ik ben tegengekomen hebben mij verder gesterkt. Ik ben mezelf meer gaan relativeren. Voor anderen ben ik authentieker geworden en daardoor beter in staat met hen “in verbinding“ te blijven. Het programma leiderschapsontwikkeling heeft mij ertoe aangezet om volledig op mijzelf te vertrouwen en verantwoordelijkheid te nemen. Geluk, balans en innerlijke rust zijn toegenomen. Hiervoor ben ik Gerard dankbaar. In 2010 heb ik mijn droom waargemaakt: ik ben Zelf Een Bedrijf Begonnen, ZEBBpartners.
Mike Tomey
 

Bij Gerard en Marja in Pierrefitte kom je als het ware " thuis". Thuis bij mensen die je helpen je hart te openen, maar vooral ook je leren naar je eigen hart te luisteren.
Met de woorden Alegria en Ubuntu - levensvreugde en verbinding - word je vanaf de eerste minuut uitgedaagd je zelf echt bloot te geven, op een heel persoonlijke manier gecoacht om te graven in je drijfveren, maar ook je angsten.
Om vervolgens samen met Gerard en de andere deelnemers te werken aan het versterken van je krachten en het leren omgaan of verlost raken van je zwakten.
Het bijzondere aan Pierrefitte en aan Gerard & Marja is de sfeer van “thuis”, van de bijzondere omgeving, de natuur en een programma, dat heel diep gaat, intens voelt, maar geenszins opgedrongen.
Gerard, de eerste coach, waar ik nog vaak contact mee zoek, omdat hij zich altijd weer opstelt als een kritische en betrokken vriend.
Jaap Rieter, Directielid DELTA N.V.
 

Een sabbatical bij Marja en Gerard is meer dan er even tussen uit zijn. Natuurlijk is er rust en ontspanning en voel je je er meteen thuis. Ook reflecteer je in een veilige omgeving op je werk en leven tot nu toe. Maar wel op zo’n manier dat ik zelf ook in beweging kwam. Dus niet alleen maar stil blijven staan bij het verleden en overdenken.
Sinds dat moment in 2004 bouw ik aan mijn eigen kathedraal, een term die Gerard voor het eerst gebruikte en waar ik nog vaak aan denk. In 2005 trouwde ik en de kroon op het werk is nu een bestuurlijke positie bij een gemeente.
Eric van der Want (1951)
 

Ik ben opgegroeid in een groot gezin, waarin min of meer het recht van de sterkste gold. Om te voorkomen dat je iets miste, moest je steeds op je hoede zijn. Hierdoor ontwikkelde ik een goed gevoel om situaties snel te analyseren en te beoordelen. Toen ik manager werd, ging het me echter steeds meer in de weg zitten, dat mijn kracht “analyseren en beoordelen”, steeds vaker de valkuil “veroordelen” werd. Ook privé werd ik meer en meer vooringenomen. Gerard heeft me geholpen deze patronen inzichtelijk te maken en wat dit betekent voor de omgang met bijvoorbeeld collega’s, vrienden en medewerkers. Zo kon ik op enig moment op Pierrefitte deze onbehaaglijke jas volledig uit trekken. Ik kan nu weer onbevangen tegen situaties aankijken en mijn leven is daardoor veel luchtiger en levendiger geworden.
W.A. Directeur, 53 jr.
 

Het is al weer enige tijd geleden dat ik een week “op Pierrefitte” was. En wat blijft je dan bij? Natuurlijk de mélange van omgeving, rust, eten, de oefeningen. Echt even weg van de patronen die je ongemerkt in je werk- en privéleven kan hebben ontwikkeld. Maar vooral doorslaggevend waren de persoonlijke aandacht en toewijding van Gerard. Vasthoudend, scherp, doorgravend, spiegelend. In de oefeningen en bij het haardvuur, tijdens wandelingen en bij het eten. Zo werd Pierrefitte een heel persoonlijk toegesneden traject. En als je er zelf ook voor gaat kan het zijn dat je je levenslijn in tweeën snijdt: een stukje voor en een stukje na Pierrefitte.
Herman J.A. Mennens, Manager Leadership & Organisational Development, Mediq
 

In een heerlijke week in Pierrefitte heb ik na vele jaren antwoorden gevonden op essentiële levensvragen die mij belemmerden om echt mezelf te zijn, verbinding met mezelf te voelen en met de mensen waarmee ik samenleef en werk. Ik herhaal niet meer de oude problemen en negatieve gevoelens. Ik heb er echt een punt achter gezet. Ik heb geleerd om het geluk en succes, eigenlijk het leven, steeds weer te vieren.
Ver weg, letterlijke en figuurlijk, van de normale intensieve en lange werkdagen (die normaal zijn in een eindverantwoordelijke functie van een grote organisatie) eindelijk de rust en de ruimte gevonden om tijdens lange wandelingen met diepgaande gesprekken deze wijze levenslessen op te doen. Tot op de dag van vandaag ervaar ik, mijn gezin, mijn vrienden en de mensen waarmee ik samenwerk, dat ik meer dan ooit kan genieten en echt gelukkig kan zijn. Dat biedt ook hen de ruimte om gelukkig te zijn, het fijn met elkaar te mogen hebben, enthousiast en gedreven samen te werken en mooie resultaten te bereiken. Een diep gevoel van dankbaarheid naar Gerard en Marja.
N.N. Lid Raad van bestuur, 56 jaar (graag bereid vertrouwelijk ervaringen met u te delen)
 

Toen ik aankwam in Pierrefitte wist ik het gelijk: dit gaat een hele mooie week worden! Het is een prachtige omgeving met leuke, boeiende en zeer gastvrije mensen waarbij ik volledig mezelf kon zijn en een aantal mooie inzichten heb opgedaan. Maar wat heb ik geworsteld om mijn intrinsieke drijfveren te ontdekken, overigens wel zonder te lijden! Daar zorgen Gerard en Marja wel voor. Ik kan en zal het iedereen aanraden.
Peter Mulder, Directeur Vastgoed, NS Stations
 

In Pierrefitte kom je binnen een dag tot de kern van waar je tot op dat moment bewust of onbewust mee bezig bent geweest of het nu zakelijk of privé is en wat tot dat moment als een rode draad door je leven heeft gelopen. Dit gaat op een natuurlijke, soms wel dwingende manier dat je er niet om heen kan. Uiteraard is de keuze aan jezelf of je er mee verder wilt gaan. Ook al besluit je er voor dat moment niet verder mee te willen gaan, de inzichten die je hebt gekregen zijn zo waardevol dat je er altijd sterker uitkomt. Als je besluit er verder mee te willen gaan, dan heb je in Pierrefitte de eerste stappen al gezet hoe het spoor vervolgd zal worden, zodat je plannen niet binnen de kortste keren in de ijskast belanden. Pierrefitte gaat uit van jezelf, van je eigen kunnen en grenzen die je wilt verleggen.
Myra Latuheru (1971), Manager HR